Powrót zupy rumfordzkiej na salony. Ogrzewa zziębnięty żołądek

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Ekonomiczna zupa rumfordzka to potrawa dla miłośników dań jednogarnkowych. Smakiem konkuruje z najlepszą grochówką, kapuśniakiem, a nawet bigosem. Każda łyżka pełna jest sycących i smakowitych składników, które rozgrzewają od środka i likwidują ssące uczucie głodu. Jak przygotować zupę rumfordzką w domu? Sprawdź teraz.

Zupa rumfordzka - jak przyrządzić?
Zupa rumfordzka - jak przyrządzić?123RF/PICSEL

Zupa rumfordzka - historia

Benjamin Thompson, hrabia Rumford, to autor przepisu na pożywną i pełną smaku zupę rumfordzką. Receptura pojawiła się w XIX wieku, szybko zyskując rozgłos oraz popularność wśród tanich racji żywnościowych żołnierzy stacjonujących w Europie Środkowej. Z czasem zaczęto ją także podawać więźniom, robotnikom oraz biednym i bezdomnym.

Czym jest zupa rumfordzka? Po dokładnym przyjrzeniu się składnikom danie nieco przypomina połączenie grochówki oraz krupniku. Charakterystycznie gęsta i zbita konsystencja i wysoka kaloryczność już po kilku łyżkach zapycha nienasycony żołądek. Przepis doskonale łączy oszczędność na składnikach drogich, które sprytnie uzupełnia mnogością tanich dodatków. Pierwotna wersja dania składała się przede wszystkim z owsa, suszonego grochu i warzyw. Dopiero po latach dodano do niej ziemniaki, ryż, kaszę czy kapustę.

Tani obiad dla ubogich

Połączenie sycących ziemniaków i gęstego ryżu to doskonały patent na przygotowanie dania, które rozprawi się z wilczym głodem na długo. Świetnie komponują się zwłaszcza w rozgrzewającej zupie rumfordzkiej. To danie, które nie wymaga zbyt dużego nakładu finansowego, a efekt pozytywnie zaskakuje.

Sycąca zupa rumfordzka sprawi, że nie trzeba będzie szykować drugiego dania
Sycąca zupa rumfordzka sprawi, że nie trzeba będzie szykować drugiego dania123RF/PICSEL

Zupa rumfordzka - składniki

  • 150 g ryżu białego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia puszka białej fasoli
  • 1 średnia puszka czerwonej fasoli
  • 300 g marchewki
  • 300 g selera
  • 300 g korzenia pietruszki
  • 2,5 l rosołu z kości lub bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 gałązka tymianku
  • 50 g masła
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie zupy rumfordzkiej

  1. Selera, marchewkę oraz pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki tniemy w średnią kostkę.
  2. W garnku zagotowujemy 300 ml osolonej wody, dodajemy ryż i przykrywamy. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i odczekujemy 20-25 minut.
  3. Do osobnego garnka wlewamy bulion lub rosół i doprawiamy zielem angielskim lub liściem laurowym. Dorzucamy marchew, selera oraz pietruszkę.
  4. Warzywa podgotowujemy w wywarze przez 10 minut i dopiero wtedy dodajemy ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, dorzucamy jeszcze białą i czerwoną fasolę.
  5. Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowany na sypko ryż i podaną w przepisie porcję masła.
  6. Zupę rumfordzką serwujemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Smacznego!
„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas