Z winogronami
Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Zje ją ze smakiem cała rodzina.

Składniki
- 25 dag makaronu,
- 40 dag piersi kurczaka,
- 30 dag ciemnych winogron,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka siekanej cebuli,
- 10 dag pleśniowego sera typu Lazur,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- 2 łyżki oleju.
Mięso pokroić w kostkę, winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, odcedzić i zahartować zimną wodą.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, winogrona. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, połączyć z makaronem. Danie podawać posypane pokruszonym serem pleśniowym i udekorowane gałązkami tymianku.