Za granicą się zajadają, w Polsce nie wszyscy go znają. Wzmacnia kości i pomaga schudnąć

Kremowy ser o bliskowschodnich korzeniach zyskał popularność na całym świecie dzięki swojemu unikalnemu smakowi i licznym właściwościom zdrowotnym. Gęsta konsystencja i lekko kwaskowaty smak sprawiają, że labneh jest niezwykle uniwersalny, gdy mowa o zastosowaniu kulinarnym. Jego samodzielne przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności – wystarczy odrobina cierpliwości.

Poznaj labneh od kuchni
Poznaj labneh od kuchni123RF/PICSEL

Zagadkowy nabiał, czyli czym jest labneh?

Nazwa może brzmieć nieco tajemniczo, lecz w gruncie rzeczy jest to wyjątkowo prosty w przygotowaniu produkt. Labneh to odsączony z nadmiaru serwatki jogurt. Dzięki temu zabiegowi powstaje serek o aksamitnej konsystencji i lekko kwaskowatym, odświeżającym smaku. Świetnie sprawdza się jako baza do różnorodnych dań — od dipów, po kanapkowe pasty, aż do sałatek.

Za ojczyznę tego przysmaku uznawany jest Liban. Znaleźć go można także w kuchniach Syrii, Jordanii oraz Izraela. Dotarł do krajów śródziemnomorskich, a szczególnym uznaniem cieszy się w Grecji.

Smak tkwi w prostocie

Labneh charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaskowatym smakiem. Nie dominuje w potrawach, więc świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi produktami. W najprostszym wariancie można podawać go z oliwą oraz świeżymi ziołami jako dodatek do pieczywa, chlebków pita lub krakersów. Doskonale uzupełnia smak świeżych warzyw, np. pokrojonych w słupki.

Można potraktować go jako składnik dressingu do sałatek. Masz ochotę na coś słodkiego? Labneh warto połączyć z miodem, orzechami i owocami. W ten sposób powstanie zdrowa alternatywa dla tradycyjnych deserów, ciast, śmietanowych kremów czy musów.

Skarbnica białka. Jakie właściwości ma labneh?

Za wartość odżywczą produktu odpowiada bogaty skład. Przede wszystkim labneh jest źródłem probiotyków, niezbędnych dla utrzymania zdrowia jelit. Stanowi skarbnicę białka oraz wapnia. Nie można pominąć w jego składzie obecności witaminy A, witamin z grupy B, fosforu oraz potasu. Należy jednak podkreślić, że jest jednocześnie dość bogaty w sód, więc ostrożność w jego jedzeniu muszą zachować osoby o podwyższonym ciśnieniu krwi. Jeśli jednak nie ma takich przeciwwskazań, z jedzenia labnehu organizm skorzysta na różnych polach.

  • Probiotyki pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co sprzyja lepszemu trawieniu.
  • Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie.
  • Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu labneh staje się trafionym wyborem dla osób dbających o sylwetkę, odchudzających się oraz regularnie uprawiających sport.
  • Kompozycja wspomnianych składników odżywczych przekłada się również na wzmacnianie odporności.

Jak zrobić labneh w domowym zaciszu?

Nawet jeśli do tej pory nie eksperymentowałeś z kuchnią bliskowschodnią, przygotowanie libańskiego specjału nie sprawi ci żadnych trudności. Głównym składnikiem jest jogurt naturalny lub grecki. Przygotuj od razu nieco większą porcję, wykorzystując 800 g produktu. Dodaj do niego płaską łyżeczkę soli oraz ulubione zioła, np. oregano lub bazylię. Pasować będzie też przeciśnięty przez praskę albo granulowany czosnek.

Wszystkie składniki wymieszaj. Sitko wyłóż gazą i umieć na garnku, do którego spływać będzie serwatka. W sitku umieść jogurt z przyprawami. Zbierz końce gazy i zwiąż je ostrożnie gumką recepturką. Przełóż całość do lodówki i zostaw na całą noc. Rano domowy labneh będzie gotowy.

„Zdrowie na widelcu”: Kuchnia śródziemnomorska. Ratunek dla sercaPolsat Cafe