Włączamy je do diety z myślą o zdrowiu. W krótką chwilę tracą właściwości
Jajka dla wielu osób stanowią nieodłączny element codziennej diety. Są cenione za wysoką zawartość białka, witamin i minerałów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że sposób przygotowania ma ogromne znaczenie dla właściwości zdrowotnych jajek. Wśród wielu metod kulinarnych jeden sposób obróbki jest szczególnie odradzany przez dietetyków.

Czego w codziennym jadłospisie lepiej unikać? Smażone jajka często są wskazywane jako najgorszy sposób obróbki tych wartościowych produktów. Wykorzystywanie dużej ilości tłuszczu oraz bardzo wysokiej temperatury niesie ze sobą ryzyko powstawania szkodliwych substancji i obniżania wartości odżywczej potrawy.
Spis treści:
Najgorszy sposób obróbki jajek. Tracą cenne właściwości, sprzyjają tyciu
Smażeniu jajek zazwyczaj towarzyszy olej, masło lub margaryna. Regularne i częste raczenie się tego rodzaju specjałami wprowadza nadmiar tłuszczu w diecie. Zwiększa się kaloryczność dania, co z kolei prowadzi do przybierania na wadze i zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca. Nasycone kwasy tłuszczowe negatywnie wpływają także na poziom cholesterolu we krwi. Mimo że jajka są zdrowe, w takiej formie nie będą działać korzystnie na organizm.

Wysoka temperatura smażenia
Podczas smażenia w wysokiej temperaturze mogą powstawać szkodliwe związki w wyniku utleniania lipidów. Gdy dochodzi do przegrzewania tłuszczów, powstają produkty, które są trudne do strawienia i mogą przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych w ciele oraz przyspieszać procesy starzenia. Co więcej, wysoka temperatura prowadzi do zmiany struktury białka. W wyniku tego obniżona zostaje wartość odżywcza. Przez to nie jesteśmy w stanie czerpać korzyści wynikających z jedzenia jajek.
Zrezygnuj ze smażenia jajek. Te metody są o niebo lepsze
Uznawane są za jedne z najcenniejszych produktów spożywczych w diecie, jednak warunkiem jest ich właściwe przygotowanie. Dzięki temu dostarczą organizmowi pełnowartościowe białko, niezbędne do regeneracji tkanek i budowy mięśni. Stanowią bogactwo witamin, które wspierają wzrok, kondycję skóry oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaliczają się do nich witaminy: A, B12, D, E i kwas foliowy. Jajka są także źródłem żelaza, selenu, fosforu i cynku, które są niezbędne dla metabolizmu i wzmacniania kości. Jak postępować z nimi w kuchni?
- Gotowanie na twardo lub na miękko. W ten sposób jajka zachowują większość składników odżywczych i nie wymagają dodawania tłuszczu.
- Przygotowywanie jajek w koszulce. Ostrożne gotowanie w wodzie pozwala uzyskać delikatną strukturę — bez dodatkowych kalorii i tłuszczu.
- Jajecznica na parze. Choć technika ta zajmuje trochę więcej czasu, gotowe danie jest idealnie kremowe i nie ocieka olejem czy masłem.