Zabielana zupa z młodej kalarepy i koperku
Pyszna, wiosenna zupa pełna witamin. Jest gęsta, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Każdy będzie chciał dokładkę!
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, zalej w garnku 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę. Marchewki, połówkę średniego selera oraz pietruszkę obierz, opłucz. Wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Gotuj około 60 minut.
2. Odcedź wywar. Warzywa wyjmij (wykorzystaj np. do sałatki), obierz mięso z udek. Umyj obrane ziemniaki, pokrój je w kostkę. Wrzuć do wywaru. Dodaj obraną i pokrojoną w półplasterki lub w dużą kostkę kalarepę. Gotuj 15-20 minut.
3. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, posyp ją łyżką mąki, przygotuj jasną zasmażkę. Dodaj do zupy. Wymieszaj starannie i jeszcze chwilę gotuj.
4. Zupę połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną octu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj ugotowane wcześniej i rozdrobnione mięso. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, posiekaj. Wrzuć do gotowej zupy.