Reklama

Reklama

Zabielana zupa z młodej kalarepy i koperku

Pyszna, wiosenna zupa pełna witamin. Jest gęsta, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Każdy będzie chciał dokładkę!

Czas przyrządzenia: ok. 100 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • koperek
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża lub 2 mniejsze kalarepy
  • ocet
  • cukier
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 100 ml śmietany
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, zalej w garnku 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę. Marchewki, połówkę średniego selera oraz pietruszkę obierz, opłucz. Wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Gotuj około 60 minut.

Reklama

2. Odcedź wywar. Warzywa wyjmij (wykorzystaj np. do sałatki), obierz mięso z udek. Umyj obrane ziemniaki, pokrój je w kostkę. Wrzuć do wywaru. Dodaj obraną i pokrojoną w półplasterki lub w dużą kostkę kalarepę. Gotuj 15-20 minut.

3. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, posyp ją łyżką mąki, przygotuj jasną zasmażkę. Dodaj do zupy. Wymieszaj starannie i jeszcze chwilę gotuj.

4. Zupę połącz z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną octu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj ugotowane wcześniej i rozdrobnione mięso. Opłucz i osusz kilka gałązek koperku. Oderwij piórka, posiekaj. Wrzuć do gotowej zupy.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje