Zajadałam się u babci, tego lata przyrządziłam ją sama. Sałatka z zielonych pomidorów

Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?123RF/PICSEL

Czy sałatka z zielonych pomidorów jest zdrowa?

Jak zrobić pyszną sałatkę z zielonych pomidorów?

Zielone pomidory doskonale nadają się do licznych przetworów
Zielone pomidory doskonale nadają się do licznych przetworów123RF/PICSEL
  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 400 g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 3-4 szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki ziaren gorczycy
  1. Zielone pomidory myjemy pod zimną i bieżącą wodą, odrywamy szypułki i kroimy w średniej grubości plastry. Cebule obieramy z łupiny, kroimy na pół i w półplasterki.
  2. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dokładnie solimy i mieszamy. Odstawiamy na ok. dwie godziny, a po tym czasie wylewamy zebraną wodę.
  3. Umyte i osuszone papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasiennie i tniemy w paski. Dodajemy do odsączonych pomidorów i cebuli.
  4. Czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy jedną pełną łyżkę soli, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę.
  5. Po zagotowaniu dosładzamy całość cukrem, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Tak przygotowaną zalewę pozostawiamy do ostudzenia.
  6. Przestudzoną zalewą polewamy owoce, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu możemy przekładać warzywa do czystych i wyparzonych słoików.

Sałatka z zielonych pomidorów - jak ją zapasteryzować?

„Ewa gotuje”: Pomidorowa zupa rybnaPolsat