Zajadałam się u babci, tego lata przyrządziłam ją sama. Sałatka z zielonych pomidorów

Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?123RF/PICSEL

Czy sałatka z zielonych pomidorów jest zdrowa?

Zobacz również:

    Jak zrobić pyszną sałatkę z zielonych pomidorów?

    Zielone pomidory doskonale nadają się do licznych przetworów
    Zielone pomidory doskonale nadają się do licznych przetworów123RF/PICSEL
    • 2 kg zielonych pomidorów
    • 400 g cebuli
    • 2 czerwone papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • pieprz do smaku
    • 3-4 szklanki wody
    • ¾ szklanki cukru
    • ¾ szklanki octu spirytusowego
    • 1 łyżka soli
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe
    • 2 płaskie łyżki ziaren gorczycy
    1. Zielone pomidory myjemy pod zimną i bieżącą wodą, odrywamy szypułki i kroimy w średniej grubości plastry. Cebule obieramy z łupiny, kroimy na pół i w półplasterki.
    2. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dokładnie solimy i mieszamy. Odstawiamy na ok. dwie godziny, a po tym czasie wylewamy zebraną wodę.
    3. Umyte i osuszone papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasiennie i tniemy w paski. Dodajemy do odsączonych pomidorów i cebuli.
    4. Czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy jedną pełną łyżkę soli, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę.
    5. Po zagotowaniu dosładzamy całość cukrem, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Tak przygotowaną zalewę pozostawiamy do ostudzenia.
    6. Przestudzoną zalewą polewamy owoce, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu możemy przekładać warzywa do czystych i wyparzonych słoików.

    Sałatka z zielonych pomidorów - jak ją zapasteryzować?

    „Ewa gotuje”: Pomidorowa zupa rybnaPolsat