Jak jeść zielone pomidory, by wyszły na zdrowie?
Pod koniec lata zbieramy z krzaków zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć. Należy jednak jeść je w małych ilościach, bo zawierają szkodliwy związek – tomatynę.
Jeden zielony pomidor zjedzony surowy nie szkodzi, a może leczyć - w małej ilości tomatyna usuwa zaparcia. I przypuszcza się, że wiąże cholesterol, który jest z nią wydalany (nadal trwają nad tym badania). Jednak większa dawka może wywołać biegunkę, mdłości, wymioty, krwiomocz, ostre bóle głowy, senność, ślinotok, drgawki, uszkodzić nerki i wątrobę.
Tomatyna jest mniej aktywna w kwaśnym środowisku, dlatego zielone pomidory, które chcemy zjeść surowe, upiec lub usmażyć, warto najpierw skropić octem, sosem winegret czy sokiem z cytryny. A także dodać je do gotowania czy duszenia. Najbezpieczniej jednak jest zrobić sałatkę z zielonych pomidorów w occie, bo marynowanie usuwa najwięcej tomatyny.