Zajadam się nim codziennie. Najzdrowsze i najstarsze pieczywo świata

O chlebie Ezechiela przeczytamy w Biblii
O chlebie Ezechiela przeczytamy w Biblii123RF/PICSEL
  • Za włączeniem chleba Ezechiela do diety przemawia jego lekkostrawność. Pieczywo nie tylko wzbogaci codzienny jadłospis, ale przede wszystkim dostarczy organizmowi cennych substancji odżywczych.
  • Dietetycy wskazują, że regularne spożywanie chleba esseńskiego pomaga w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, ciśnienia oraz cukru we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Dlaczego chleb Ezechiela jest sprzymierzeńcem diety odchudzającej? Kromki tego wyjątkowego pieczywa zapewniają uczucie sytości na dłużej. Tym samym hamują chęć podjadania i sprzyjają utracie masy ciała.

Czym jest chleb Ezechiela?

Zobacz również:

    Czy chleb Ezechiela jest zdrowy?

    • cynk,
    • wapń,
    • magnez,
    • żelazo,
    • kwas foliowy,
    • witaminę B6.

    Biblijny chleb Ezechiela

    • 370 ml ciepłej wody
    • 100 g ugotowanej soczewicy
    • 100 g ugotowanego bobu
    • 125 ml zakwasu żytniego
    • 6 łyżek mąki orkiszowej
    • 6 łyżek mąki z prosa
    • 6 łyżek mąki jęczmiennej
    • 3 łyżki mąki pszennej + 1 do podsypania

    Jak upiec chleb Ezechiela w piekarniku?

    Chleb Ezechiela z powodzeniem przygotujemy w piekarniku
    Chleb Ezechiela z powodzeniem przygotujemy w piekarniku123RF/PICSEL
    1. Przygotowanie chleba Ezechiela zaczynamy od wlania trzech łyżek zakwasu żytniego do dużej miski.
    2. W kolejnym kroku dosypujemy do niego mąkę pszenną, trzy łyżki mąki orkiszowej, trzy łyżki mąki z prosa i trzy łyżki mąki jęczmiennej.
    3. Do składników dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. W efekcie powinniśmy uzyskać gładką i jednolitą masę.
    4. Miskę z wymieszanymi składnikami przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.
    5. Bób oraz soczewicę wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na nie całkiem gładką pastę. W jej konsystencji nadal powinniśmy móc dostrzec grudki.
    6. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pastę z bobu oraz soczewicy, a następnie wsypujemy resztę mąki orkiszowej, jęczmiennej oraz z prosa.
    7. Podane składniki dokładnie mieszamy za pomocą ręki lub specjalnego haka i przekładamy do wiklinowego koszyczka podsypanego mąką pszenną.
    8. Chleb w koszyczku odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, a w tym czasie zabieramy się za nagrzanie piekarnika.
    9. W ustawieniach piekarnika wybieramy temperaturę 220 st. C i wkładamy do niego ciasto przełożone wcześniej do formy.
    10. Chleb Ezechiela pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i podpiekamy jeszcze przez 20-25 minut.
    11. Gotowy chleb Ezechiela wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na blat do całkowitego wystudzenia i podajemy pokrojony z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat