Zajadam się nim codziennie. Najzdrowsze i najstarsze pieczywo świata

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
285
Udostępnij
O chlebie Ezechiela przeczytamy w Biblii
O chlebie Ezechiela przeczytamy w Biblii123RF/PICSEL
  • Za włączeniem chleba Ezechiela do diety przemawia jego lekkostrawność. Pieczywo nie tylko wzbogaci codzienny jadłospis, ale przede wszystkim dostarczy organizmowi cennych substancji odżywczych.
  • Dietetycy wskazują, że regularne spożywanie chleba esseńskiego pomaga w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, ciśnienia oraz cukru we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Dlaczego chleb Ezechiela jest sprzymierzeńcem diety odchudzającej? Kromki tego wyjątkowego pieczywa zapewniają uczucie sytości na dłużej. Tym samym hamują chęć podjadania i sprzyjają utracie masy ciała.

Czym jest chleb Ezechiela?

Czy chleb Ezechiela jest zdrowy?

  • cynk,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • kwas foliowy,
  • witaminę B6.

Biblijny chleb Ezechiela

  • 370 ml ciepłej wody
  • 100 g ugotowanej soczewicy
  • 100 g ugotowanego bobu
  • 125 ml zakwasu żytniego
  • 6 łyżek mąki orkiszowej
  • 6 łyżek mąki z prosa
  • 6 łyżek mąki jęczmiennej
  • 3 łyżki mąki pszennej + 1 do podsypania

Jak upiec chleb Ezechiela w piekarniku?

Chleb Ezechiela z powodzeniem przygotujemy w piekarniku
Chleb Ezechiela z powodzeniem przygotujemy w piekarniku123RF/PICSEL
  1. Przygotowanie chleba Ezechiela zaczynamy od wlania trzech łyżek zakwasu żytniego do dużej miski.
  2. W kolejnym kroku dosypujemy do niego mąkę pszenną, trzy łyżki mąki orkiszowej, trzy łyżki mąki z prosa i trzy łyżki mąki jęczmiennej.
  3. Do składników dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. W efekcie powinniśmy uzyskać gładką i jednolitą masę.
  4. Miskę z wymieszanymi składnikami przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin.
  5. Bób oraz soczewicę wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na nie całkiem gładką pastę. W jej konsystencji nadal powinniśmy móc dostrzec grudki.
  6. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pastę z bobu oraz soczewicy, a następnie wsypujemy resztę mąki orkiszowej, jęczmiennej oraz z prosa.
  7. Podane składniki dokładnie mieszamy za pomocą ręki lub specjalnego haka i przekładamy do wiklinowego koszyczka podsypanego mąką pszenną.
  8. Chleb w koszyczku odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, a w tym czasie zabieramy się za nagrzanie piekarnika.
  9. W ustawieniach piekarnika wybieramy temperaturę 220 st. C i wkładamy do niego ciasto przełożone wcześniej do formy.
  10. Chleb Ezechiela pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i podpiekamy jeszcze przez 20-25 minut.
  11. Gotowy chleb Ezechiela wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na blat do całkowitego wystudzenia i podajemy pokrojony z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Chleb keto i hummus
      „Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat
      Przejdź na