Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca

Domowy wypiek chleba to nic trudnego
Domowy wypiek chleba to nic trudnego123RF/PICSEL

Prosty przepis na chleb — składniki

Zobacz również:

Chleb, który zawsze się udaje — przepis

  • 500 g wybranej przez nas mąki
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • 4 łyżki płatków owsianych lub otrębów
  • 400 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • dowolne przyprawy
  1. Na początku mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy do nich ciepłą wodę. 
  2. Kiedy ciasto zacznie robić się gęste, można zmoczyć ręce i zacząć je wyrabiać. Jeśli mamy końcówkę do ciasta drożdżowego, możemy użyć do tego miksera.
  3. Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej półtorej godziny
  4. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je powtórnie. 
  5. Potem przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na piętnaście minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wkładamy do niego foremkę. 
  7. Chleb powinien piec się około godziny. Jeśli jesteśmy fanami chrupiącej skórki, możemy przetrzymać go dłużej. 
  8. Po wyjęciu go z piekarnika odczekajmy, aż wystygnie, zanim zaczniemy go kroić.  
Elastyczność i miękkość można osiągnąć przez dłuższe wyrabianie ciasta
Elastyczność i miękkość można osiągnąć przez dłuższe wyrabianie ciasta123RF/PICSEL

Co zrobić, aby chleb był wilgotny?

Jak zrobić połysk na chlebie?

Jak zrobić kwas chlebowy w domu? Prosty sposób na pyszny napójInteria KulinariaInteria Kulinaria