Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca

Pieczenie nie musi być koszmarem. Z pomocą tego prostego przepisu upieczesz bez żadnego problemu ładny bochenek chleba. W ten sposób miło spędzisz czas w kuchni, a po twoim domu rozejdzie się zapach świeżego wypieku.

Domowy wypiek chleba to nic trudnego
Domowy wypiek chleba to nic trudnego123RF/PICSEL

Jednym z trendów na początku pandemii było domowe wypiekanie chleba. Nadmiar wolnego czasu sprawił, że zainteresowano się hodowaniem domowego zakwasu i wielogodzinnym wyrabianiem ciasta. Życie wróciło jednak do normalności, a czasu ponownie zaczęło nam brakować. Nie oznacza to, że musi rezygnować z domowego wypieku chleba. Z pomocą kilku prostych trików, możesz się szybko z tym uporać i zafundować swojej rodzinie jeszcze ciepłą kromkę z masłem.

Prosty przepis na chleb — składniki

Do słodkich wypieków najczęściej używamy mąki pszennej tortowej. W przypadku chleba wybranie tylko tego rodzaju nie sprawdzi się dobrze. Aby bochenek wyszedł smaczny, najlepiej jest wymieszać kilka rodzajów mąki i ziaren. Uzyskamy wtedy lepszą strukturę wypieku. Chleb będzie także bardziej pożywny.

Mąka pszenna jest bogata w gluten, który w wypiekach odpowiada za strukturę ciasta. Nie możemy z niej zrezygnować całkowicie. Można ją za to wymieszać w proporcjach np. 3:1 z mąką żytnią. Chleb będzie miał ciekawszy smak i nie straci na miękkości i elastyczności. Warto także dodać otręby owsiane lub pszenne, pestki dyni lub słonecznika, suszone owoce. Chleb nie musi być nudny. Możemy sprawić, że będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Dodatki sprawią, że jego wartość odżywcza wzrośnie.

Jeśli chcemy wypiekać chleb ekspresowo, nie ma sensu przejmować się zakwasem. Aby go używać, należy być cierpliwym. Proporcje nie są w jego przypadku jasne, może się też szybko zepsuć. Z tego powodu prościej będzie upiec chleb z dodatkiem drożdży.

Wygodniej używa się drożdży suchych. W odróżnieniu od świeżych nie wymagają wcześniejszego wykonania zaczynu. Mają długi czas przydatności do spożycia. Można zrobić ich zapas bez ryzyka zepsucia się lub straty aktywności.

Chleb, który zawsze się udaje — przepis

Do przygotowania chleba o wielkości przeciętnej keksówki będziemy potrzebować:

  • 500 g wybranej przez nas mąki
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • 4 łyżki płatków owsianych lub otrębów
  • 400 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • dowolne przyprawy

Przygotowanie chleba: 

  1. Na początku mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy do nich ciepłą wodę. 
  2. Kiedy ciasto zacznie robić się gęste, można zmoczyć ręce i zacząć je wyrabiać. Jeśli mamy końcówkę do ciasta drożdżowego, możemy użyć do tego miksera.
  3. Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej półtorej godziny
  4. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je powtórnie. 
  5. Potem przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na piętnaście minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wkładamy do niego foremkę. 
  7. Chleb powinien piec się około godziny. Jeśli jesteśmy fanami chrupiącej skórki, możemy przetrzymać go dłużej. 
  8. Po wyjęciu go z piekarnika odczekajmy, aż wystygnie, zanim zaczniemy go kroić.  
Elastyczność i miękkość można osiągnąć przez dłuższe wyrabianie ciasta
Elastyczność i miękkość można osiągnąć przez dłuższe wyrabianie ciasta123RF/PICSEL

Co zrobić, aby chleb był wilgotny?

Jednym z najczęstszych błędów przy ręcznym wyrabianiu ciasta jest dodawanie zbyt dużej ilości mąki. Ciasto klei się nam do rąk. Aby temu zapobiec, nie przestajemy go podsypywać dodatkową ilością tego suchego składnika. Przez to nasz chleb może wyjść zbyt suchy i twardy.

Wyrabianie ciasta służy wytworzeniu siatki glutenowej, dzięki której chleb jest elastyczny, miękki i wilgotny przez długi czas. Jeśli ciasto się zbyt bardzo klei, warto jest poświęcić kilka minut więcej na jego porządne wyrobienie. Po czasie zacznie robić się elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od naszych dłoni.

Jak zrobić połysk na chlebie?

Jeśli zależy nam nie tylko na smaku chleba, ale także na jego wyglądzie, możemy przed pieczeniem posmarować jego wierzch jajkiem lub żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Możemy także spryskać go lekko wodą. Skórka będzie nie tylko rumiana, ale i błyszcząca.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas