Zalej mięso na schabowe colą i zostaw na całą noc! Będzie pyszne i chrupkie!
Jak przygotować idealne i chrupkie kotlety schabowe? W sieci nie brakuje przepisów na mięsny obiad dla całej rodziny, ale część z nich bazuje na dość klasycznych recepturach. My mamy dla was zaskakującą propozycję - przepis na schabowe w marynacie z coca-coli!
![Marynata na bazie coli sprawi, że kotlety będą wyjątkowo chrupkie](https://i.iplsc.com/000GBMJINJSFO5Q8-C322-F4.webp)
Każdy z nas zna przynajmniej jeden sprawdzony przepis na marynatę do mięs. Tą najpopularniejszą przygotowuje się, mieszając keczup, musztardę, olej i dodając na koniec majeranek z czosnkiem. Można także połączyć kilka przypraw z olejem i dodać do nich odrobinę chrzanu oraz musztardy.
Pomysłów na mięsną marynatę jest sporo i każdy wielbiciel schabowych znajdzie swój ulubiony. Prawdziwym hitem może okazać się jednak marynata do mięsa na słodko - np. z dodatkiem coca-coli!
Przepis na marynatę do mięsa z colą. To kulinarny hit!
Składniki
- szklanka coli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
By przygotować marynatę do mięsa z colą, należy:
1. Wlać do miski szklankę coli, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
2. Pokroić schab w plastry i delikatnie je rozbić. Zanurzyć mięso w przygotowanej marynacie, szczelnie zamknąć za pomocą foli spożywczej i wstawić do lodówki na całą noc.
3. W czystym naczyniu połączyć jajko z czterema łyżkami coli. Zamoczyć mięso w przygotowanej mieszance, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Mięso pozostawione na cały dzień w marynacie z dodatkiem coli nie tylko świetnie smakuje, ale pozostaje chrupkie na zewnątrz. To zasługa cukru, który podczas smażenia mocno się karmelizuje. W środku kotlety są natomiast miękkie i soczyste.
Kotlety marynowane w coli najlepiej smakują z dodatkiem buraczków na ciepło lub zimno albo z ulubioną surówką.
Zobacz również: