Zalej mięso na schabowe colą i zostaw na całą noc! Będzie pyszne i chrupkie!

Jak przygotować idealne i chrupkie kotlety schabowe? W sieci nie brakuje przepisów na mięsny obiad dla całej rodziny, ale część z nich bazuje na dość klasycznych recepturach. My mamy dla was zaskakującą propozycję - przepis na schabowe w marynacie z coca-coli!

Marynata na bazie coli sprawi, że kotlety będą wyjątkowo chrupkie
Marynata na bazie coli sprawi, że kotlety będą wyjątkowo chrupkie123RF/PICSEL

Każdy z nas zna przynajmniej jeden sprawdzony przepis na marynatę do mięs. Tą najpopularniejszą przygotowuje się, mieszając keczup, musztardę, olej i dodając na koniec majeranek z czosnkiem. Można także połączyć kilka przypraw z olejem i dodać do nich odrobinę chrzanu oraz musztardy.

Pomysłów na mięsną marynatę jest sporo i każdy wielbiciel schabowych znajdzie swój ulubiony. Prawdziwym hitem może okazać się jednak marynata do mięsa na słodko - np. z dodatkiem coca-coli!

Przepis na marynatę do mięsa z colą. To kulinarny hit!

Przygotowanie:

By przygotować marynatę do mięsa z colą, należy:

1. Wlać do miski szklankę coli, dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać.

2. Pokroić schab w plastry i delikatnie je rozbić. Zanurzyć mięso w przygotowanej marynacie, szczelnie zamknąć za pomocą foli spożywczej i wstawić do lodówki na całą noc.

3. W czystym naczyniu połączyć jajko z czterema łyżkami coli. Zamoczyć mięso w przygotowanej mieszance, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Mięso pozostawione na cały dzień w marynacie z dodatkiem coli nie tylko świetnie smakuje, ale pozostaje chrupkie na zewnątrz. To zasługa cukru, który podczas smażenia mocno się karmelizuje. W środku kotlety są natomiast miękkie i soczyste.

Kotlety marynowane w coli najlepiej smakują z dodatkiem buraczków na ciepło lub zimno albo z ulubioną surówką.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas