Zalety zdrowotne 8 rodzajów kiełków

Poniżej znajduje się lista najlepszych kiełków, jakimi możesz wzbogacić swoją codzienną dietę. Stosuj je w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz aby wspomóc proces pozbywania się zbędnych kilogramów.

kiełki
kiełki© Photogenica

Kiełki ciecierzycy czarnej

kiełki ciecierzycy czarnej
© Photogenica

Mimo iż kiełki ciecierzycy czarnej mogą być stosowane w każdym przepisie kuchni indyjskiej zawierającej kiełki, najczęściej występują one w curry, a są dostępne w formie suszonej lub w puszce. Kiełki te nie zawierają cholesterolu. Jedna szklanka kiełków ciecierzycy czarnej zawiera 45 gram węglowodanów, co stanowi około 65% wszystkich kalorii, których dostarcza ta roślina strączkowa. Kiełki te zawierają błonnik, który pomaga zmniejszać ryzyko występowania chorób serca, cukrzycy, raka, otyłości oraz problemów trawiennych. To dobre źródło witaminy B6.

Każda szklanka kiełków ciecierzycy czarnej dostarcza 0,19 miligramów tiaminy, która odgrywa istotną rolę w procesie metabolizmu energetycznego oraz w produkcji hormonów i neuroprzekaźników. Kiełki ciecierzycy czarnej to także świetne źródło miedzi, żelaza, manganu i fosforu. Pomagają one redukować ryzyko wystąpienia osteoporozy, cukrzycy, anemii oraz artretyzmu. Przeciętny dorosły, którego dieta wynosi 2000 kalorii potrzebuje około 56 – 77 gram tłuszczu każdego dnia. Kiełki ciecierzycy czarnej pomogą ci się zmieścić w tym przedziale.

Kiełki fasoli mung

kiełki fasoli mung
© Photogenica

Fasola mung (fasola złota) to roślina strączkowa uprawiana głównie w Indiach, Chinach i południowo-wschodniej Azji. To składnik zarówno pikantnych jak i słodkich potraw. Kiełki fasoli mung zawierają dużo błonnika, żelaza, witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Witamina K reguluje proces krzepnięcia krwi i mineralizacji kości. Odgrywa również kluczową rolę w utrzymywaniu gęstości kości, a także redukuje ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

Obecność przeciwutleniaczy w witaminie C pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Jeśli wolne rodniki nie zostaną zneutralizowane, niszczą zdrowe komórki powodując stany zapalne, które prowadzą do chorób przewlekłych. Witamina C zmniejsza powstawanie zmarszczek i chroni nasz organizm przed rakiem, udarem, a także przed zwykłym przeziębieniem. Żelazo pobudza układ odpornościowy wspomagając rozwój komórek, które regulują reakcję odpornościowe. Zaleca się, aby mężczyźni przyjmowali 8 miligramów żelaza dziennie, podczas gdy zalecana dawka dla kobiet wynosi 18 miligramów. Kiełki fasoli mung pomogą wypełnić to zapotrzebowanie.

Kiełki fasoli

kiełki fasoli
© Photogenica

Wszystkie rodzaje kiełków fasoli są bogatym źródłem białka, witaminy C, kwasu foliowego i zawierają niewiele kalorii. Kiełkująca fasola staje się dobrym źródłem witaminy C, ponieważ ilość tej witaminy zwiększa się podczas procesu kiełkowania. Obecność przeciwutleniaczy w witaminie C pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Zaleca się, aby mężczyźni spożywali 90 miligramów witaminy C dziennie, a kobiety 75 miligramów.

Kwas foliowy odgrywa ważną rolę podczas tworzenia się czerwonych krwinek, jest także istotny dla wielu funkcji organizmu włączając naprawę i utrzymanie dobrego stanu komórek, syntezę DNA, metabolizm aminokwasów, tworzenie się leukocytów i erytrocytów. Kwas foliowy zapobiega otyłości oraz różnym typom raka włączając raka okrężnicy. Pomaga także przeciwdziałać chorobom serca.

Kiełki lucerny siewnej

kiełki lucerny
© Photogenica

Lucerna siewna to roślina należąca do rodziny bobowatych. Roślina ta stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy K, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy A. Kiełki lucerny siewnej dostarczają dużych ilości wapnia potrzebnego do budowy kości, a także potasu dla zdrowych mięśni i właściwego rytmu bicia serca.

Kiełki te to jedno z największych źródeł fitoestrogenów, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, raka i osteoporozy. Obecność saponiny w kiełkach lucerny siewnej obniża poziom cholesterolu LDL, a także pobudza nasz układ odpornościowy. Witaminy są istotne dla dobrego wzroku i wzrostu komórek.

Kiełki słonecznika

kiełki słonecznika
© Photogenica

Słonecznik ma niesamowite właściwości zdrowotne, jadalne są różne części tej rośliny. Kiełki słonecznika zapewniają podstawowe aminokwasy, które pomagają naprawiać tkankę mięśniową w naszym organizmie. Kiełki słonecznika to także dobre źródło witamin, minerałów i fitoskładników odżywczych, kwasu foliowego i witamin z grupy B, czyli składniki odżywcze kluczowe dla kobiet w ciąży oraz dla ich rozwijających się dzieci.

Obecność przeciwutleniaczy w kiełkach słonecznika pozytywnie wpływa na serce, spowalnia starzenie oraz wspomaga odbudowę komórkową. Kiełki te mają bardzo niską zawartość kalorii i pomagają zgubić zbędne kilogramy. Są również bogatym źródłem witaminy D, witaminy E, wapnia, miedzi, żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu, które pomagają walczyć z różnego rodzaju chorobami.

Kiełki rzodkiewki

kiełki rzodkiewki
© Photogenica

Są świetnym źródłem witamin A, B, C, E oraz K, zawierają także wszystkie kluczowe aminokwasy. Wspomagają proces utraty zbędnych kilogramów, a obecność ligniny pomaga w walce z rakiem. Pobudzają nasz układ odpornościowy i pomagają polepszyć funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Usuwają nadmiar bilirubiny z krwi, co bardzo pomaga osobom chorym na żółtaczkę. Uwalniają od bólu wywołanego przez zaparcia. Mają pozytywny wpływ na kobiece zdrowie łagodząc objawy menopauzy i uderzenia gorąca.

Kiełki czerwonej soczewicy

czerwona soczewica
© Photogenica

Kiełki czerwonej soczewicy to jedno z głównych źródeł białka, które w sposób naturalny posiada niską zawartość kalorii, w przeciwieństwie do innych źródeł białka, takich jak mięso czy drób. Kiełki czerwonej soczewicy wspomagają proces pozbywania się zbędnych kilogramów. To dobre źródło witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Witamina C redukuje powstawanie zmarszczek i chroni nasz organizm przed rakiem, udarem oraz przed zwykłym przeziębieniem. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę podczas tworzenia się czerwonych krwinek, jest także istotny dla wielu funkcji organizmu włączając naprawę i utrzymanie dobrego stanu komórek, syntezę DNA, metabolizm aminokwasów, tworzenie się leukocytów i erytrocytów.

Kiełki ciecierzycy

kiełki ciecierzycy
© Photogenica

Kiełki ciecierzycy stanowią bogate źródło węglowodanów, błonnika, białka, witamin i minerałów. Błonnik pomaga utrzymywać przewód pokarmowy w dobrej kondycji, zapobiega chorobom serca oraz zaparciom. Jedną z głównych zalet kiełków ciecierzycy jest wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu. Kiełki te zawierają duże ilości witamin oraz minerałów, które z każdą porcją dostarczają nam sporej ilości substancji odżywczych.

Teraz, znając już niesamowite korzyści zdrowotne różnych typów kiełków postaraj się wprowadzić je do swojej diety i nie zapomnij podzielić się z nami swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas