Zamiast kanapek, zrób do szkoły trzykolorową tortillę
Znowu kanapki? Nie chcemy słyszeć głosu zniechęconego ucznia, wybierającego się do szkoły. Powrót do szkoły po wakacjach to dość duży stres. Umilmy ten czas dziecku, przygotowując atrakcyjne, niebanalne, kolorowe i smaczne drugie śniadanie.
- Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek w diecie dziecka. Jest dawką energii pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem. Zbyt długa przerwa między tymi posiłkami mogłaby spowodować utratę koncentracji na lekcjach i złe samopoczucie dziecka - mówi dietetyk Emilia Raszyńska. "Zadbajmy, aby posiłek był pełnowartościowy. Najlepiej, żeby składał się z węglowodanów, białka i tłuszczy. Węglowodany, najlepiej, złożone, czyli takie, z których energia uwalnia się wolniej" - dodaje ekspertka.
Przygotowując na drugie śniadanie wielokolorowe tortille, możemy użyć gotowych placków, kupionych w sklepie. Jednak, jeśli mamy czas, np. dzień wcześniej, można przyrządzić swoje. Na przygotowanie ok. 16 placków potrzebujemy: 3 szklanek mąki pszennej, łyżeczki soli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy, szklanki bardzo ciepłej wody. Do miski wlewamy wodę, olej, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy robotem lub ręcznie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy, by odpoczęło. Dzielimy na części, formując kulki. Każdą kulkę wałkujemy na placki o średnicy 20-22 cm. Smażymy je z obu stron, na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu.
Przygotujmy składniki nadzienia. Na tortille z kurczakiem: 2 awokado, 2-3 liście sałaty lodowej, 200 g gotowanej piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, pół żółtej cytryny, sól i pieprz. Do tortilli z szynką: 3 plasterki szynki gotowanej, twardy ser, starty na tarce. Tortille z pomidorem: 4 jajka na twardo, 6 pomidorów, 150 g startego sera, 2 łyżki słodkiej musztardy, łyżkę śmietany, sól i pieprz.
Przygotowanie tortilli z kurczaka. Kroimy mięso w małe kostki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kropimy cytryną. Myjemy sałatę, usuwamy twardy głąb. Tortillę smarujemy majonezem, przykrywamy sałatą i pokrojonym w kostkę kurczakiem, na koniec kładziemy awokado. Przekrawamy ciasto na pół, kładziemy na kawałku folii spożywczej i zwijamy za jej pomocą rulony, mocno dokręcając na końcach. Powtarzamy z drugą połową ciasta.
Przygotowanie tortilli z szynką. Rozkładamy szynkę na cieście, przykrywamy tartym serem. Rolujemy ciasto, jak poprzednio.
Przygotowanie tortilli z pomidorami. Obieramy i siekamy jajka na twardo. Umyte pomidory kroimy w kostkę, odrobinę solimy. Mieszamy musztardę i śmietanę, smarujemy nią tortille, posypujemy tartym serem, posiekanymi jajkami. Na koniec rozkładamy pokrojone w kostkę pomidory. Zwijamy w podobny sposób jak poprzednie paszteciki. Trzykolorowe tortille do śniadaniówki ucznia gotowe.