Zamienniki masła
Zamienników masła szukamy przede wszystkim z powodu nietolerowania laktozy, chęci odstawienia produktów odzwierzęcych lub podczas odchudzania się. Czym je zastąpić, by kanapki nadal nam smakowały?
Kromki bez tłuszczyku niektórym wydają się zbyt suche, a przez to niesmaczne. Okazuje się, że równie dobrze jak masłem, pieczywo można posmarować musztardą. Takie rozwiązanie proponowane jest też osobom walczącym z otyłością, które z powodu przyzwyczajenia nie są w stanie zrezygnować ze smarowania chleba. Ten dressing jest bowiem niskotłuszczowy i małokaloryczny, do tego przyspiesza przemianę materii. Ewentualnie sprawdzi się też majonez, choć to wersja niedietetyczna.
Inną alternatywę stanowi wykorzystanie przecieru lub koncentratu pomidorowego, co tylko wyjdzie nam na zdrowie.
Ciekawym zamiennikiem kanapkowego tłuszczu jest też oliwa z oliwek. Taka wersja smakuje nawet dzieciom.
Mimo wszystko trzeba mieć na uwadze, że zdaniem dietetyków nie powinniśmy eliminować masła z dziecięcych jadłospisów, o ile nie istnieją ku temu wskazania medyczne.