Zapiekane jabłka

Zamiast szarlotki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 75g + łyżka cukru
  • Sok z jednej cytryny\500 ml mleka
  • Szczypta soli
  • 50 g semoliny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Jabłka obrać, poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek umieścić w formie. Sok jabłkowy zagotować z 25 g cukru i sokiem z cytryny. Zalać jabłka. Wstawić pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika 200 st. C na ok 20 minut. Mleko zagotować z 50 g cukru i szczyptą soli, wsypać semolinę, cały czas mieszając, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Jajka rozdzielić. Żółtka wmieszać do masy, białka ubić i również wmieszać. Masę nałożyć na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, łyżka cukru i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-12 minut (bez przykrycia).

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas