Zapiekane jabłka
Zamiast szarlotki.
Składniki:
- 4 kwaśne jabłka
- 150 ml soku jabłkowego
- 75g + łyżka cukru
- Sok z jednej cytryny\500 ml mleka
- Szczypta soli
- 50 g semoliny
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jabłka obrać, poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek umieścić w formie. Sok jabłkowy zagotować z 25 g cukru i sokiem z cytryny. Zalać jabłka. Wstawić pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika 200 st. C na ok 20 minut. Mleko zagotować z 50 g cukru i szczyptą soli, wsypać semolinę, cały czas mieszając, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Jajka rozdzielić. Żółtka wmieszać do masy, białka ubić i również wmieszać. Masę nałożyć na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, łyżka cukru i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-12 minut (bez przykrycia).