Zapiekane papryczki faszerowane

Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja.

Składniki

  • 5 papryk
  • 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 100 g puree z dyni
  • 200 g mozzarelli z zalewy
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.)
  • sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku

1. Papryki umyj, odkrój czubki z ogonkami, usuń nasiona i białe części.

Reklama

2. Aby przygotować puree z dyni  przekrój dynie na pół, usuń gniazda nasienne, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz skórą do góry ok. 30 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu usuń skórę i zmiksuj blenderem.

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki z twarożkiem (np. Mój Ulubiony), dopraw do smaku, napełnij farszem papryki.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 90 minut.

Smacznego!


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje