Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

Sycące i aromatyczne danie

Kluseczki
Kluseczkimateriały prasowe

Składniki

  • ugotowane ziemniaki – 1 kg
  • mąka pszenna – od 150 g – 250 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta

- sos pomidorowy

  • passata pomidorowa – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 szt
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

- dodatkowo

  • dobrej jakości mięso mielone – ok. 400 g
  • ser żółty np. Gouda Serenada – 300 g
  • masło

Sposób przygotowania

KOPYTKA:

Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki - co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.

(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS POMIDOROWY:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5-7 minut.

CAŁOŚĆ:

Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.

Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).

Podajemy ze świeżymi ziołami!

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?