Zapiekane rozetki
Kto powiedział, że ziemniaki są nudne? Dzisiaj podamy je w formie gwiazdek. Delikatnie przyprawione i zarumienione w piekarniku smakują wyśmienicie.

Składniki:
- ziemniaki
- masło
- śmietana
- przyprawy
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj do miękkości 1 kg ziemniaków. Odcedź je i jeszcze ciepłe utrzyj z 3 łyżkami masła oraz odrobiną gęstej kwaśnej śmietany. Pure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Masę przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz, aż ładnie się zrumienią. Podawaj np. do pieczeni.