Zapiekane talarki
Efektowne danie z ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki,- 1 duża cebula,- 4 jajka,- 40 dag wędliny,- 2 łyżki margaryny,- sól, pieprz,- natka,- ewentualnie trochę papryki, która kolorystycznie ożywi potrawę
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam margarynę, dodaję ziemniaki, duszę, aż będą miękkie. 2.Cebulę kroję w półplastry, wędlinę i paprykę w paski. Podsmażam wszystko osobno, łączę z ziemniakami, przyprawiam solą i pieprzem. 3. Jajka roztrzepuję, mieszam z ziemniakami i zapiekam około 10 minut. 4. W innej wersji gotuję jajka na twardo, studzę i po obraniu dzielę wzdłuż na cztery części. Zapiekane warzywa wykładam na głęboki półmisek. Na wierzchu układam cząstki jajek. 5. Gotowe danie dekoruję maleńkimi gałązkami natki i krążkami czerwonej papryki.