Zapiekane talarki
Efektowne danie z ziemniaków.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka,
- 40 dag wędliny,
- 2 łyżki margaryny,
- sól, pieprz,
- natka,
- ewentualnie trochę papryki, która kolorystycznie ożywi potrawę
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam margarynę, dodaję ziemniaki, duszę, aż będą miękkie.
2.Cebulę kroję w półplastry, wędlinę i paprykę w paski. Podsmażam wszystko osobno, łączę z ziemniakami, przyprawiam solą i pieprzem.
3. Jajka roztrzepuję, mieszam z ziemniakami i zapiekam około 10 minut.
4. W innej wersji gotuję jajka na twardo, studzę i po obraniu dzielę wzdłuż na cztery części. Zapiekane warzywa wykładam na głęboki półmisek. Na wierzchu układam cząstki jajek.
5. Gotowe danie dekoruję maleńkimi gałązkami natki i krążkami czerwonej papryki.