Zapiekane w sosie serowym
Szparagi w takim wydaniu nadają się dla starszaka. Warto wykorzystać nasz przepis, bo danie to smakuje wyjątkowo.
Składniki na 3-4 porcje:
- ½ pęczka białych szparagów
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 15 dag sera żółtego, np. gouda
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sok z ½ cytryny
- 2-3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Zielone szparagi włóż do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Białe szparagi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając smaż 2-3 min. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj starty ser, rozmaryn oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane szparagi i zalej sosem serowym. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie ze szparagami, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i mięsa.
Rada: Szparagi po ugotowaniu można owinąć plastrami szynki, zalać sosem serowym i zapiekać.
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 390 kilokalorii