Reklama

Reklama

Zapiekane w sosie serowym

Szparagi w takim wydaniu nadają się dla starszaka. Warto wykorzystać nasz przepis, bo danie to smakuje wyjątkowo.

Składniki na 3-4 porcje:


  • ½ pęczka białych szparagów
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 15 dag sera żółtego, np. gouda
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Reklama


Przygotowanie:

1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Zielone szparagi włóż do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Białe szparagi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).

2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając smaż 2-3 min. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj starty ser, rozmaryn oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane szparagi i zalej sosem serowym. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie ze szparagami, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i mięsa.

Rada: Szparagi po ugotowaniu można owinąć plastrami szynki, zalać sosem serowym i zapiekać.

Przygotowanie: 50 minut

Porcja: 390 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: szparagi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje