Zapiekane ziemniaki

Sprawdzony pomysł na zapiekankę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Jest pyszna i sycąca, a przy tym banalna do przygotowania.

Ziemniaczana zapiekanka z wędzonym boczkiem
Ziemniaczana zapiekanka z wędzonym boczkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn i natka
  • olej
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj w mundurkach do miękkości. Możesz także wykorzystać ziemniaki ugotowane wcześniej. 

2. Wędzony boczek pokrój w małą kostkę. Obierz i poszatkuj drobno obydwie cebule. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć boczek. Smaż, aż zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Wrzuć poszatkowaną cebulę. Smaż dalej, mieszając, aż cebula się zezłoci. 

3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do cebuli z boczkiem, wymieszaj. Smaż jeszcze minutę. Zdejmij patelnię z ognia. 

4. Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem razem z mlekiem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do jajek z mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 

5. Opłucz 2-3 gałązki natki, drobno je posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w plasterki. Układaj je w naczyniu, przesypując boczkiem z cebulą. Wlej masę jajeczną, ułóż gałązkę rozmarynu. Piecz 40 min w 180°C.