Reklama

Reklama

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przysmak z rumianymi grzankami

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 kromki chleba razowego
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 5 pomidorków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • PRZYPRAWY: czarny pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Na patelni topię masło, oprószam je mąką i krótko zasmażam. Dolewam mleko. Ciągle mieszając gotuję dalej, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przyprawiam go solą, gałką i pieprzem. Chleb kroję w kostkę, rumienię na suchej patelni. Brokuły oraz kalafior oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam je do posolonego wrzątku i gotuję przez 2-3 minuty. Odcedzam i dobrze osączam na sitku. Połowę różyczek brokuła dodaję do sosu beszamelowego i miksuję na gładko. Koperek siekam, połowę dodaję do sosu.

2. Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarowuję sos. Układam na nim kalafior, pozostałe różyczki brokuła oraz pomidorki pokrojone na połówki. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki układam grzanki i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Piekę 5 minut.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje