Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Przysmak z rumianymi grzankami

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Na patelni topię masło, oprószam je mąką i krótko zasmażam. Dolewam mleko. Ciągle mieszając gotuję dalej, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przyprawiam go solą, gałką i pieprzem. Chleb kroję w kostkę, rumienię na suchej patelni. Brokuły oraz kalafior oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam je do posolonego wrzątku i gotuję przez 2-3 minuty. Odcedzam i dobrze osączam na sitku. Połowę różyczek brokuła dodaję do sosu beszamelowego i miksuję na gładko. Koperek siekam, połowę dodaję do sosu.

2. Na spodzie żaroodpornej formy rozsmarowuję sos. Układam na nim kalafior, pozostałe różyczki brokuła oraz pomidorki pokrojone na połówki. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki układam grzanki i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Piekę 5 minut.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas