Zapiekanka chlebowo-dyniowa
Rustykalne danie w wyrafinowanej wersji.

Składniki:
- 1 kg dyni
- sól, pieprz,
- 8 gałązek tymianku
- ok. 250 g chleba ziemniaczanego
- 200 ml mleka
- 200 g śmietany kremówki
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- 150 g sera Raclette
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić na kawałki ok. 2x2 cm. Doprawić solą i pieprzem. Z tymianku oberwać listki. Mleko i śmietanę wymieszać, doprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kromki chleba zanurzać w tak przygotowanym sosie i układać w formie do zapiekanek na przemian z kostkami dyni. Posypać tartym serem. . Piec w rozgrzanym (200 st. C) piekarniku. Po 15 minutach wlać pozostałą śmietanę.