Zapiekanka chlebowo-dyniowa

Rustykalne danie w wyrafinowanej wersji.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 1 kg dyni
  • sól, pieprz,
  • 8 gałązek tymianku
  • 200 ml mleka
  • 200 g śmietany kremówki
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • 150 g sera Raclette 

Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić na kawałki ok. 2x2 cm. Doprawić solą i pieprzem. Z tymianku oberwać listki. Mleko i śmietanę wymieszać, doprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kromki chleba zanurzać w tak przygotowanym sosie i układać w formie do zapiekanek na przemian z kostkami dyni. Posypać tartym serem. . Piec w rozgrzanym (200 st. C) piekarniku. Po 15 minutach wlać pozostałą śmietanę.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas