Zapiekanka gospodarska
Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Składniki
- 80 dag ziemniaków,
- 60 dag pieczonego kurczaka,
- 2 cebule,
- 40 dag pieczarek,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 puszka pomidorów,
- 15 dag śmietany kremówki,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- natka do dekoracji
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź i osącz. Mięso pieczonego kurczaka pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, większe sztuki potnij na połówki. 2. Rozgrzej olej, podsmaż na nim grzyby i cebule. Dołóż kawałeczki mięsa i smaż chwilę. Potem dodaj pomidory z puszki. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Gotuj 3-4 minuty. 3. Gulasz przełóż do formy. Na wierzch zapiekanki grubo zetrzyj ziemniaki. Posyp płatkami migdałowymi i kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 30 minut. Udekoruj natką.