Zapiekanka gospodarska

Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź i osącz. Mięso pieczonego kurczaka pokrój na kawałeczki. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, większe sztuki potnij na połówki. 

2. Rozgrzej olej, podsmaż na nim grzyby i cebule. Dołóż kawałeczki mięsa i smaż chwilę. Potem dodaj pomidory z puszki. Dolej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Gotuj 3-4 minuty. 

3. Gulasz przełóż do formy. Na wierzch zapiekanki grubo zetrzyj ziemniaki. Posyp płatkami migdałowymi i kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 30 minut. Udekoruj natką.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas