Zapiekanka kalafiorowa

Szybki, bezmięsny obiad z piekarnika - właściwie robi się sam. Danie jest bardzo pożywne i sycące, jak na porządną zapiekankę warzywną przystało.

Zapiekankę można dodatkowo posypać startym serem żółtym
Zapiekankę można dodatkowo posypać startym serem żółtym123RF/PICSEL

1. Dzielimy umyty kalafior na różyczki, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez trzy minuty. Odcedzamy, przelewamy różyczki zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę obieramy, oczyszczamy i kroimy w plasterki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. 

3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zmieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. Lekko natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwy - ziemniaków, selera, kalafiora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, etc., aż do wyczerpania składników (ostatnia porcja kalafiora powinna znaleźć się na wierzchu). Całość polewamy sosem i ew. posypujemy jeszcze pozostałym startym serem i zieleniną. Zapiekamy ok. godziny w temp. 180 stopni. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas