Zapiekanka kalafiorowa
Szybki, bezmięsny obiad z piekarnika - właściwie robi się sam. Danie jest bardzo pożywne i sycące, jak na porządną zapiekankę warzywną przystało.

Składniki
- 2 jajka
- 4 ziemniaki
- 1-2 pietruszki
- 1 seler
- 1 niewielki kalafior
- 1 większa marchewka
- 500 ml mleka 3,2 proc.
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- dowolna zielenina do posypania
- 300 g żółtego sera
1. Dzielimy umyty kalafior na różyczki, wrzucamy je do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez trzy minuty. Odcedzamy, przelewamy różyczki zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.2. Seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę obieramy, oczyszczamy i kroimy w plasterki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. 3. Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zmieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.4. Lekko natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwy - ziemniaków, selera, kalafiora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, etc., aż do wyczerpania składników (ostatnia porcja kalafiora powinna znaleźć się na wierzchu). Całość polewamy sosem i ew. posypujemy jeszcze pozostałym startym serem i zieleniną. Zapiekamy ok. godziny w temp. 180 stopni.