Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym

Proste i pożywne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 1 kalafior
  • 250 g ziemniaków
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mielonej wołowiny
  • pieprz
  • mielony kminek
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut. Po 10 minutach dodać podzielonego na różyczki kalafiora. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Mięso smażyć ok 5. minut dodać cebulę i czosnek, doprawić solą pieprzem i kminkiem. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Ziemniaki z kalafiorem odcedzić, dodać śmietanę, doprawić solą i gałką muszkatołową, ubić na puree i nałożyć na mięso mielone. Na wierzchu ułożyć masło w płatkach. Wstawić do piekarnika (200 st. C) z zapiekać ok. 20 minut.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas