Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Proste i pożywne danie.

Składniki:
- 1 kalafior
- 250 g ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 400 g mielonej wołowiny
- pieprz
- mielony kminek
- 200 g śmietany
- 1 łyżka masła
- mielona gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut. Po 10 minutach dodać podzielonego na różyczki kalafiora. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Mięso smażyć ok 5. minut dodać cebulę i czosnek, doprawić solą pieprzem i kminkiem. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Ziemniaki z kalafiorem odcedzić, dodać śmietanę, doprawić solą i gałką muszkatołową, ubić na puree i nałożyć na mięso mielone. Na wierzchu ułożyć masło w płatkach. Wstawić do piekarnika (200 st. C) z zapiekać ok. 20 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal