Zapiekanka makaronowa all' amatriciana
Pożywna i smaczna.
Składniki:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 50 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- Sól, pieprz
- Szczypta cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Puszka pomidorów
- 250 g makaronu (np. Bucatini)
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 200 ml bulionu
- 100 g śmietany
- 125 g sera mozzarella
- 75 g tartej goudy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Chili pokroić w cienkie krążki. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, usmażyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek i chili. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory z puszki. Gotować 8-10 minut. Wmieszać boczek.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić zahartować zimna wodą, osączyć. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i śmietanę, gotować ok minutę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę pokroić w plastry.
Makaron wymieszać z sosem mięsno-pomidorowym, nałożyć do żaroodpornej formy, polać sosem beszamelowym, obłożyć plastrami mozzarelli i posypać goudą. Zapiekać 20-25 minut w 200 st. C.