Zapiekanka makaronowo-czosnkowa
Przygotujesz ją bez trudu!

Składniki
- 1 op. (40 dag) makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag kiełbasy żywieckiej (w plasterkach)
- 1 łyżka oleju
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 2 żółtka
- 2 łyżki musztardy miodowej
- sól
- pieprz
- suszona szałwia
- tymianek
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć do niej obrane ząbki czosnku. Potem włóż makaron. Zamieszaj go. Gotuj 5 minut na małym płomieniu. Następnie odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. 2. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Kiełbasę pokrój w słupki. Lekko podsmaż je na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z makaronem. Posyp suszoną szałwią i tymiankiem oraz pieprzem i ew. jeszcze odrobiną soli. Możesz dołożyć także puszkę kukurydzy konserwowej albo szpinak uduszony na oliwie (ok. 40 dag). Całość przełóż do przygotowanej wcześniej formy. 3. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i musztardą. Przypraw do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Polej składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 180 st. C (góra i dół). Zapiekaj 30 minut.