Zapiekanka piątkowa
Połączenie warzyw i kaszy jaglanej nie ma sobie równych. Smaku całości dodaje aromatyczny sos a'la beszamelowy.

Składniki
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- ok. 70 g kaszy jaglanej
- 400 g startego żółtego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 żółtka
- 1 czubate łyżki mąki
- 600 ml mleka
- 1/2 kostki masła
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Wcześniej na sicie opłukujemy ją gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.2. Warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Lekko je obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 min), szczypiorek siekamy, wszystko łączymy z kaszą, mieszamy.3. Szykujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.4. Kaszę wymieszaną z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylewamy sos i wykładamy drugą połowę startego sera. Zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.