Reklama

Reklama

Zapiekanka piątkowa

Połączenie warzyw i kaszy jaglanej nie ma sobie równych. Smaku całości dodaje aromatyczny sos a'la beszamelowy.

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • ok. 70 g kaszy jaglanej
  • 400 g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 żółtka
  • 1 czubate łyżki mąki
  • 600 ml mleka
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Wcześniej na sicie opłukujemy ją gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.

2. Warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Lekko je obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 min), szczypiorek siekamy, wszystko łączymy z kaszą, mieszamy.

3. Szykujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.

4. Kaszę wymieszaną z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylewamy sos i wykładamy drugą połowę startego sera. Zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje