Zapiekanka piątkowa
Połączenie warzyw i kaszy jaglanej nie ma sobie równych. Smaku całości dodaje aromatyczny sos a'la beszamelowy.
1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Wcześniej na sicie opłukujemy ją gorącą wodą, by pozbyć się charakterystycznego smaku goryczki.
2. Warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Lekko je obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 min), szczypiorek siekamy, wszystko łączymy z kaszą, mieszamy.
3. Szykujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
4. Kaszę wymieszaną z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wylewamy sos i wykładamy drugą połowę startego sera. Zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.