Zapiekanka ryżowa z pomidorami i mozarellą
Doskonałe na zimno.

Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki masła, - 10 dag tartego żółtego sera, - 2 gomułki mozarelli, - 2 twarde pomidory, - 1,5 szkl. mleka, - sól, pieprz, - kilka gałązek tymianku, - tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę i po chwili smażenia wlać mleko, cały czas mieszając, doprawić solą i pieprzem. Gęsty sos wymieszać z serem i ryżem. Foremki wysmarować tłuszczem, nakładać masę ryżową. Na wierzch zapiekaneczek układać plastry pomidora i mozarelli, posypać listkami tymianku. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Podawać na zimno, udekorowane gałązkami tymianku.Czas przygotowania 1 h 15 min. Przepis na 5 osób.