Zapiekanka z batatami i ziarnami
Bataty to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i urozmaicają popularne dania. Spróbuj przygotować z nich zapiekankę!

Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 3 jajka
- łyżka mąki
- cebula
- 7 dag masła klarowanego
- kilka batatów lub dyni (najlepiej Hokkaido)
- 125 g kwaśnej śmietany
- 15 g nasion słonecznika
- pół pęczka szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę obierz,utrzyj na drobnej tarce. Do masy dodaj jajko, łyżkę mąki,wszystko dobrze wymieszaj,dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, smaż chrupiące placki z dwóch stron. Gotowe układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu,szczypior drobno posiekaj.2. Bataty umyj, osusz, pokrój.Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami,dopraw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej sos śmietanowo-jajeczny, na nim układaj placki i plastry batatów lub dyni. Posyp pestkami i szczypiorkiem. Pieczo koło 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180˚C.