Zapiekanka z batatami i ziarnami

Bataty to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i urozmaicają popularne dania. Spróbuj przygotować z nich zapiekankę!

Zapiekanka z batatów
Zapiekanka z batatów123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę obierz,utrzyj na drobnej tarce. Do masy dodaj jajko, łyżkę mąki,wszystko dobrze wymieszaj,dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, smaż chrupiące placki z dwóch stron. Gotowe układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu,szczypior drobno posiekaj.

2. Bataty umyj, osusz, pokrój.Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami,dopraw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej sos śmietanowo-jajeczny, na nim układaj placki i plastry batatów lub dyni. Posyp pestkami i szczypiorkiem. Pieczo koło 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180˚C.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas