Zapiekanka z boczkiem
Smaczna i sycąca!

Składniki
- Purée
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag masła
- kilka łyżek śmietany 18 proc.
- ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- polędwica
- polędwica wieprzowa
- 10 dag boczku surowego wędzonego
- 10 dag kurek
- łyżka masła
- pół łyżeczki startego żółtego sera
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, odcedź, odparuj. Przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj masło, śmietanę, przeciśnięty czosnek, kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. 2. Polędwicę umyj, pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem. Na suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, zdejmij. Wyłóż polędwicę, podsmaż z obu stron, zdejmij, dodaj masło i kurki, podsmaż. 3. Purée przełóż do naczynia żaroodpornego, układaj mięso z boczkiem i kurkami. Całość posyp tartym serem i zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj gorące, posypane tymiankiem.