Zapiekanka z cukinii

Syta kolacja.

Cukinia zapiekana z warzywami i ziołami
Cukinia zapiekana z warzywami i ziołami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 i 1/2 cukinii
  • opakowanie sera feta
  • 20 dag sera białego
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • marchewka
  • 2 łyżki natki
  • bazylia
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wyciąć miąższ. Pokroić go drobno, a pozostałą część pokroić w kostkę. Marchew ugotować, pokroić.

2. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Poddusić, dodać miąższ cukinii, marchewkę i przyprawy. Pokrojoną w kostkę cukinię sparzyć wrzątkiem. Ser feta pokroić i wymieszać z pokruszonym białym serem, dodać jajka, natkę i przyprawy.

3. Do naczynia przełożyć cebulę z czosnkiem, cukinią i marchewką, pokrojoną w kostkę cukinię i sery. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180˚C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas