Zapiekanka z cukinii
Syta kolacja.
Składniki:
- 1 i 1/2 cukinii
- opakowanie sera feta
- 20 dag sera białego
- 10 dag startego parmezanu
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 jajka
- marchewka
- 2 łyżki natki
- bazylia
- oregano
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wyciąć miąższ. Pokroić go drobno, a pozostałą część pokroić w kostkę. Marchew ugotować, pokroić.
2. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Poddusić, dodać miąższ cukinii, marchewkę i przyprawy. Pokrojoną w kostkę cukinię sparzyć wrzątkiem. Ser feta pokroić i wymieszać z pokruszonym białym serem, dodać jajka, natkę i przyprawy.
3. Do naczynia przełożyć cebulę z czosnkiem, cukinią i marchewką, pokrojoną w kostkę cukinię i sery. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180˚C.