Reklama

Reklama

Zapiekanka z czerstwej chałki

Nie każdy lubi chałkę, bo ma lekko słodki smak. Ale przecież wyrzucić szkoda – zróbmy z niej coś pysznego!

Składniki

  • ½ czerstwej chałki
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła plus masło do posmarowania naczynia
  • 100 ml mleka
  • rodzynki
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka cynamonu
  • jajko

Przygotowanie:

Reklama

Chałkę kroimy w grubą kostkę. Orzechy miksujemy w malakserze lub kruszymy wałkiem czy tłuczkiem do mięsa.

W rondelku rozgrzewamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zimne mleko, rozdrobnione orzechy, rodzynki, cukier i cynamon. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła, wkładamy pokrojoną czerstwą chałkę, zalewamy sosem mleczno--bakaliowym. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, o której przeczytasz tutaj!

***

Zobacz także:

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka | chałka | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje