Zapiekanka z klopsikami
Prosta, a jaka pyszna!

Składniki
- 1 kalafior
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szkl. śmietany 22 proc.
- 20 dag twarożku
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- zioła do dekoracji
- sól, pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Gotuj 5 min w osolonej wodzie. Wyjmij, odłóż 12 małych różyczek. 2. Marchewki obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź i osącz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób. 3. Masą oblep małe różyczki kalafiora. Uformuj klopsy. Smaż je 5 min na oleju. Resztę kalafiora, marchewkę i klopsy ułóż w formie. Twarożek utrzyj ze śmietaną, dopraw. Polej zapiekankę, posyp płatkami. Piecz 20 min w 200 st. Udekoruj ziołami.