Zapiekanka z łososiem i porem
Czas: około 60 minut.
Z łososia usuń skórę, wyjmij ości i lekko oprósz go solą. Do garnka wlej mleko, włóż łososia, zagotuj. Wyjmij rybę z mleka i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do posolonego wrzątku i na małym ogniu obgotuj je około 3 minut. Odcedź.
Pory oczyść, opłucz, odetnij tylko ciemnozielone, twarde części i pokrój w plasterki. Przez kilka minut podsmaż je na rozgrzanym maśle, wsyp mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Na dno wysmarowanej masłem formy wyłóż łososia, zalej sosem z porami, a na wierzchu poukładaj plasterki ziemniaków na zakładkę. Posmaruj je roztopionym masłem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ziemniaki się zrumienią - około 40 minut.