Zapiekanka z łososiem i porem

Czas: około 60 minut.

Zapiekanka z łososiem i porem
Zapiekanka z łososiem i porem©123RF/PICSEL

Z łososia usuń skórę, wyjmij ości i lekko oprósz go solą. Do garnka wlej mleko, włóż łososia, zagotuj. Wyjmij rybę z mleka i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do posolonego wrzątku i na małym ogniu obgotuj je około 3 minut. Odcedź.

Pory oczyść, opłucz, odetnij tylko ciemnozielone, twarde części i pokrój w plasterki. Przez kilka minut podsmaż je na rozgrzanym maśle, wsyp mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Na dno wysmarowanej masłem formy wyłóż łososia, zalej sosem z porami, a na wierzchu poukładaj plasterki ziemniaków na zakładkę. Posmaruj je roztopionym masłem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ziemniaki się zrumienią - około 40 minut.

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas