Składniki na 2 porcje: - 30 g boczku, - pęczek tymianku, - 200g mieszanego mięsa mielonego, - 2 łyżki przecieru paprykowego, - sól, pieprz, - ząbek czosnku, - 300 g ziemniaków, - 1 zielona papryka (ok. 200 g), - 30 g. sera gouda Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę. Wstawić do mikrofalówki na 4,5 minuty (moc: 500 watt). Tymianek umyć, 3 gałązki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso zagnieść razem z boczkiem, przecierem paprykowym, połową posiekanego tymianku, solą, pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Mięso włożyć do formy przeznaczonej do gotowania w mikrofalówce. Plasterki ziemniaków i pokrojoną paprykę wymieszać, doprawić solą i dodać pozostały tymianek. Ziemniaki i paprykę umieścić na mięsie. Zapiekankę wstawić do mikrofalówki na 7-8 minut przy (moc: 650 watt) Utrzeć ser, posypać nim zapiekankę i mikrofalować jeszcze minutę. Dekorować listkami tymianku. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2440 kJ/583 kcal