Zapiekanka z mięsem
Pyszna i sycąca!

Penne z sosem bolońskim
Składniki
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 duża marchewka
- 1 duża puszka (850 ml) pomidorów
- 20 dag selera korzeniowego
- 40 dag makaronu penne
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- suszony majeranek i bazylia
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewkę i seler oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę oraz seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. 2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i rozgniecione pomidory z puszki. Sos gotuj jeszcze 10 minut na średnim płomieniu. Ponownie przypraw go do smaku. 3. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński wymieszaj z makaronem w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.