Zapiekanka z mięsem

Pyszna i sycąca!

Zapiekanka z mięsem
Zapiekanka z mięsem123RF/PICSEL

Penne z sosem bolońskim

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewkę i seler oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę oraz seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. 

2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i rozgniecione pomidory z puszki. Sos gotuj jeszcze 10 minut na średnim płomieniu. Ponownie przypraw go do smaku. 

3. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński wymieszaj z makaronem w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas