Reklama

Reklama

Zapiekanka z mięsem

Pyszna i sycąca!

Penne z sosem bolońskim

Składniki

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża puszka (850 ml) pomidorów
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 40 dag makaronu penne

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek i bazylia
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewkę i seler oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę oraz seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. 

2. Na posolony wrzątek wrzuć makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy i rozgniecione pomidory z puszki. Sos gotuj jeszcze 10 minut na średnim płomieniu. Ponownie przypraw go do smaku. 

3. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński wymieszaj z makaronem w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser grubo zetrzyj. Posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj 15-20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje