Zapiekanka z pomidorami i cukinią
Pomysł na kolację.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 5 pomidorów
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- łyżka oleju
- parmezan
- natka pietruszki
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażany i cukinie umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, również pokrój w plastry. Cukinie i bakłażany, odsącz, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
2. W moździerzu rozgnieć czosnek z solą i pieprzem, połącz z masłem, dokładnie wymieszaj. Masą maślaną wysmaruj naczynie żaroodporne, układaj w nim naprzemiennie bakłażany, cukinie i pomidory. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C .
3. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania. Do zapiekanki możesz też dodać na spód plastry usmażonych ziemniaków i usmażonej cebuli.