Zapiekanka z tuńczykiem
Doskonały obiad.

Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach,- 1 czerwona papryka,- cytryna,- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,- 3 duże jajka,- 0,5 kg mączystych ziemniaków,- 2 łyżki mąki,- 1 jajko,- 2 łyżki masła,- 1 łyżka mąki,- kilka gałązek koperku,- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i zmielić lub przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować masłem oprószyć mąką. Masę ziemniaczaną wyłożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z pokrojoną papryką, wyłożyć na ziemniaki. Śmietankę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać tuńczyka. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, piec ok. 35 min. Podawać z plasterkami cytryny i koperkiem. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 8 osób.