Zapiekanka z ziemniakami
Została ci resztka kiełbasy, kawałeczek sera, ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Wyczaruj z nich nową, pyszną potrawę. Taką, jak ta.
Przygotowanie
Umyj i oczyść pieczarki. Pokrój je w grube plastry. Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż pieczarki przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i posiekaną cebulę. Podsmażaj jeszcze około 3 minuty, a następnie zdejmij z patelni.
Na gorącą patelnię wlej śmietanę, a po chwili bulion. Duś kilka minut. Natłuść odrobiną oleju naczynie żaroodporne. Ułóż w nim ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Posól i popieprz ziemniaki.
Wyłóż na nie zarumienione pieczarki oraz cebulę. Oprósz majerankiem Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj go z sosem powstałym ze śmietany i bulionu. Wlej sos do naczynia. Zapiekaj ok. 20 minut w 175 st. C.