Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków smakuje najlepiej!

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w talarki. Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką. Dodaj śmietankę, mleko, czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około 60 min w temperaturze 180°C.

Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną w półtalarki, 10 dag przesmażonej kiełbasy oraz 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zmniejsz ogień do minimum i włóż ziemniaki. 2 rozmącone jajka wymieszaj ze 100 ml mleka i wylej na wierzch zapiekanki. Patelnię przykryj pokrywką, duś 30-40 min. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas