Zapiekanka ziemniaczana na pikantnie
Sycąca i smaczna. W sam raz na rodzinny obiad.

Składniki
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 kg ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. + 2 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól
- czarny pieprz
- mielone goździki
- starta gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, opłucz i przełóż do garnka. Zalej je posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. 2. W tym czasie marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj albo pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mielone mięso. Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij je. Potem dołóż marchewkę i koncentrat. Smaż razem jeszcze 3 minuty. Całość oprósz mąką. Dolej bulion. Zagotuj, mieszając. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonymi goździkami. 3. Dużą żaroodporną formę, ew. 4 mniejsze foremki posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj mięsną masę. Zagotuj 1 szklankę mleka z masłem. Ziemniaki odcedź, osącz. Dolej mleko z masłem. Dołóż 1 żółtko. Dobrze razem utrzyj. 4. Piure ziemniaczane przypraw na pikantnie pieprzem i gałką. Rozsmaruj grubą warstwą na mięsnej masie. Jeśli chcesz, by danie wyglądało efektowniej, piure przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na wierzch zapiekanki. Masę ziemniaczaną posmaruj drugim żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 30 minut. Udekoruj.