Zapiekanka ziemniaczana - obiadowy hit
Do obiadu, w miejsce tradycyjnych ziemniaków z wody możemy podać ziemniaczaną zapiekankę. Potrzebujemy trochę więcej czasu, by ją przygotować, za to efekt zachwyci domowników. Ale już zapiekanka z dodatkiem kiełbasy będzie kompletnym daniem obiadowym.
Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej potrzebujemy: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbaski śląskie, 2 cebule, 15 dag tartego żółtego sera, 4 plastry sera żółtego, 300 g śmietany 18 proc., jajko, łyżka masła oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, gałka muszkatołowa, bazylia, ew. siekany szczypiorek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym kroimy je w plastry. Kiełbaski śląskie kroimy w kostkę, w kostkę siekamy również cebule. Podsmażamy cebulę, dorzucamy kiełbasę i smażymy z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, tartym serem oraz bazylią, rozmarynem, gałka muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne: smarujemy je masłem. Teraz układamy warstwy zapiekanki. Najpierw wykładamy warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, 2 plastry sera i znów: ziemniaki, kiełbasę, ser i ziemniaki. Ostatnia jest warstwa ziemniaków. Na koniec wszystko zalewamy śmietaną z jajkiem.
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach C ok. 25 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w 200 stopniach C, około 15 minut, aż zapiekanka się zrumieni. Przed podaniem możemy posypać siekanym szczypiorkiem. (PAP Life)