Zapiekanka ziemniaczana podstawowa

Przepis jest banalny, a zapiekanka wyśmienita. Spróbuj!

Zapiekanka z ziemniakami
Zapiekanka z ziemniakami123RF/PICSEL

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietaną i wkładamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika na 30-40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas