Reklama

Zapiekanka ziemniaczana podstawowa

Przepis jest banalny, a zapiekanka wyśmienita. Spróbuj!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków;
  • 250 ml śmietany;
  • 50 g masła;
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałka muszkatołowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietaną i wkładamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika na 30-40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.


Reklama


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy