Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Syci na długo i smakuje wybornie!

Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 230 g śmietany 12 proc.
- 50 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- pół szklanki startego sera żółtego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W misce doprawić je przyprawami i wymieszać. Formę natłuścić olejem i ułożyć ziemniaki i pokrojony drobno boczek. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić przyprawami i taką mieszankę zalać ziemniaki. Posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 50 minut.