Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

Zapiekanki to idealne potrawy na obiad czy ciepłą kolację. Jeśli dodamy do nich np. brokuły, dostarczymy organizmowi nie tylko witaminy, ale też sporo cennego błonnika. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczano-brokułowa ucieszy domowników.

Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka z brokułami123RF/PICSEL

Brokuły, nazywane również kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, należą do rodziny krzyżowych, czyli kapustowatych - tej samej, z której wywodzą się kapusta, kalafior, brukselka czy jarmuż, ale również rzeżucha. Mają wiele cennych składników. To źródło białka, a także witaminy C, A, K, B1, B2 i PP. W brokułach znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. Jeśli jesteśmy na diecie, warto sięgać po brokuły, gdyż zawierają 33,7 kalorii w 100 g. Brokuły mają również dużo błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości.

Do przygotowania dania potrzebujemy: 600 g ziemniaków, białą część pora, filet z kurczaka, 300 g brokułów (jeden średni), 3 łyżki oleju, 4 łyżki tartego sera, 100 ml kwaśnej śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku.

Śmietanę doprawiamy gałka muszkatołową i mieloną papryką, dodajmy połowę tartego sera, odstawiamy na bok.

Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie, wystudzone, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pora kroimy w talarki. Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy odrobiną sproszkowanej papryki. Umyte brokuły dzielimy na małe różyczki.

Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy pora, aby się zeszklił. Dodajemy do niego mięso z kurczaka i razem smażymy jeszcze przez chwilę. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.

Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałym olejem i przekładamy do niego ziemniaki, brokuły i zawartość patelni. Zalewamy przygotowaną wcześniej śmietaną z przyprawami. Posypujemy pozostałym żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Zapiekamy przez 50 minut. Danie podajemy dobrze ciepłe, np. z sałatką z pomidorków koktajlowych z rukolą, polanych sosem vinaigrette. (PAP Life)

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas