Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

Smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Jeśli będą ją jeść wegetarianie, pomiń wędlinę i boczek, zamiast tego możesz dodać podgotowane różyczki kalafiora.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 laski kiełbasy
  • 15 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawa gyros, tymianek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki zmiel, wyrób z jajkiem i 5 dag sera, przypraw. Na odrobinie oleju przesmaż pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną na plasterki kiełbasę, przesmaż. Przypraw.

W formie ułóż połowę ziemniaków, kiełbasę, przykryj ziemniakami. Zapiekaj 20 min w 180°C.

Wyjmij z piekarnika, posyp pozostałym serem, zapiekaj jeszcze 15 min.

Podawaj z ogórkami kiszonymi lub surówką.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>





Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | pyszna zapiekanka | zapiekanka przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje