Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa
Nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 kg szpinaku
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 90 g masła
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 60 g mąki
- 0,5 l bulionu
- 0,5 l mleka
- 150 g tartego sera gouda
- 75 g tartego parmezanu
- 2 żółtka
- 40 g orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować. Szpinak umyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
30 g tłuszczu roztopić, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Porcjami dodawać szpinak, gotować pod przykryciem, aż liście opadną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować jeszcze 2-3 minuty Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
60 g masła roztopić, dodać pozostałą cebulę zeszklić, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać bulion i mleko, gotować 5 minut cały czas mieszając. Dodać połowę sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żółtko zmieszać z pozostałym mlekiem i wlać do sosu. Odstawić. Duża formę natłuścić, nałożyć nieco sosu i 1/3 ziemniaków, następnie połowę szpinaku, 1/3 sosu. Nakładać kolejne warstwy ziemniaków, szpinaku i sosu. Posypać pozostałym serem i orzeszkami piniowymi. Zapiekać w 200 st. C przez 45 minut.