Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Nie tylko dla wegetarian.


Reklama

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 kg szpinaku
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g masła
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 60 g mąki
  • 0,5 l bulionu
  • 0,5 l mleka
  • 150 g tartego sera gouda
  • 75 g tartego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 40 g orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować. Szpinak umyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

30 g tłuszczu roztopić, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Porcjami dodawać szpinak, gotować pod przykryciem, aż liście opadną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować jeszcze 2-3 minuty Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

60 g masła roztopić, dodać pozostałą cebulę zeszklić, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać bulion i mleko, gotować 5 minut cały czas mieszając. Dodać połowę sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żółtko zmieszać z pozostałym mlekiem i wlać do sosu. Odstawić. Duża formę natłuścić, nałożyć nieco sosu i 1/3 ziemniaków, następnie połowę szpinaku, 1/3 sosu. Nakładać kolejne warstwy ziemniaków, szpinaku i sosu. Posypać pozostałym serem i orzeszkami piniowymi. Zapiekać w 200 st. C przez 45 minut.

Dowiedz się więcej na temat: Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje