Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa
Z kuchni wegetariańskiej.

Składniki:
- 40 dag mrożonego szpinaku,- 1 kg ziemniaków,- 1/3 szklanki mleka,- 2 żółtka,- 10 dag żółtego sera,- 4 łyżki masła,- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,- 1 mała cebula,- 1 ząbek czosnku,- sól, pieprz,- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min. Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!