Reklama

Reklama

Zapiekanki w wersji fit

Te przygotowane w tradycyjny sposób bywają bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak pozbyć się ciężkich sosów i dodać więcej warzyw, by smakowite dania z piekarnika stały się lżejsze i zdrowsze.

Brokułowa zapiekanka w serowym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie pory
  • 1 brokuł
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 pomidory
  • 10 dag parmezanu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 30 dag chudego twarogu
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • natka i bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 10-12 minut w posolonej wodzie. 

2. W tym czasie pory oczyść, potnij w grube plasterki. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Kapustę rozetnij, usuń głąb, liście grubo poszatkuj.  Brokuły i kapustę gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut w osobnych garnkach. Odcedź ziemniaki, brokuły i kapustę. Wymieszaj je. Dodaj pory i przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Przykryj pomidorami pokrojonymi w plasterki. 

3. Jajka wymieszaj z mlekiem oraz twarogiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj starty parmezan. Warzywa  w formie polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury  175 st. Piecz ok. 1 godziny. Udekoruj bazylią i natką.

Reklama

Wersja light

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, zrezygnuj lepiej z parmezanu. Postaw natomiast na jajka. 4Są one cennym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga odchudzanie i dostarcza niezbędnych  aminokwasów. Mocno ubij  je mikserem. Dzięki temu sos będzie miał bardziej kremową konsystencję.

Wersja w menopauzie

Ziemniaki zamień na bogatą w fiotoestrogeny fasolę (20 dag). Fitoestrogeny łagodzą objawy związane z klimakterium: uderzenia gorąca, bezsenność, drażliwość, obfite pocenie się. Fasolę wcześniej namocz i ugotuj do miękkości. Dodaj tylko 1/2 parmezanu.

Lazania na cukinii

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 cukinie
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 3 duże kulki mozzarelli
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz, sól
  • suszone oregano i bazylia
  • mielona papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

1. Odłóż cukinie, resztę warzyw w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dołóż mięso. Wlej bulion i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Duś ok. 35 minut.

2. Cukinie potnij wzdłuż w plastry. Włóż je na 3 minuty do wrzątku, wyjmij, osusz. Ser zetrzyj. W formie warstwami ułóż (do wyczerpania składników): cukinię, mięso z warzywami i ser. Piecz 40 minut w 200 st.

Wersja light

Mięso mielone (szczególnie to gotowe kupowane w markecie) ma dużo tłuszczu  i często jest gorszej jakości. Zamień więc je na mielone mięso z indyka.

Najlepiej kup kawałek mięsa z indyka i zmiel je samodzielnie lub poproś w sklepie o zmielenie kawałka, który sama wybrałaś. Nie żałuj sobie ostrej papryki, to ona pobudza metabolizm.

Wersja na piękną cerę

Zamień mięso mielone na wędzonego łososia. Tłuste ryby dzięki zawartości kwasów omega-3 niwelują objawy suchej skóry, wzmacniają naczynka oraz zmniejszają zaczerwienienia i wrażliwość na działanie promieni UV.

Dodatkowo dostarczają wit. E, która wpływa na odpowiednią elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Łososia układaj warstwowo między innymi składnikami.

Ryżowa zapiekanka z dynią i fetą

Czas przyrządzenia: ok. 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. ryżu
  • 20 dag sera feta
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 dynia hokkaido
  • 2 kolorowe cebule
  • 3 szkl. bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony tymianek oraz oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • posiekana natka

Sposób przygotowania:

1. Bakłażan pokrój w plasterki. Posyp solą i odłóż na 20 minut. Ryż ugotuj w bulionie. Dynię oczyść, pokrój w kostkę. Cebule obierz, potnij na cząstki. Plastry bakłażana opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa podsmaż na  2 łyżkach oliwy. Oprósz je solą, pieprzem, ziołami i gałką.

2. Ryż wymieszaj z pokruszoną fetą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw ziołami oraz pieprzem. Przełóż do formy. Na tym połóż warzywa. Lekko przemieszaj. Skrop resztą oliwy. Piecz przez 25 minut w 180 st. Gotową zapiekankę posyp natką.

Wersja light

Ryż biały zamień na brązowy. W związku  z tym, że nie jest on oczyszczany, ma niższy indeks glikemiczny i znacznie więcej składników mineralnych (np. miedzi, która korzystnie wpływa na stan skóry i włosów).

Ser feta zamień na chudy twaróg, ma on znacznie mniej tłuszczu i mniej kalorii.

Wersja przy chorych stawach

Wierzch zapiekanki posyp orzeszkami ziemnymi niesolonymi (ok. 6 dag).

Orzeszki te zawierają resveratrol, silny antyoksydant, który pomaga złagodzić ból stawów wywołany stanem zapalnym.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy