Zapiekanki w wersji fit
Te przygotowane w tradycyjny sposób bywają bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak pozbyć się ciężkich sosów i dodać więcej warzyw, by smakowite dania z piekarnika stały się lżejsze i zdrowsze.
Brokułowa zapiekanka w serowym sosie
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 10-12 minut w posolonej wodzie.
2. W tym czasie pory oczyść, potnij w grube plasterki. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Kapustę rozetnij, usuń głąb, liście grubo poszatkuj. Brokuły i kapustę gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut w osobnych garnkach. Odcedź ziemniaki, brokuły i kapustę. Wymieszaj je. Dodaj pory i przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Przykryj pomidorami pokrojonymi w plasterki.
3. Jajka wymieszaj z mlekiem oraz twarogiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj starty parmezan. Warzywa w formie polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 1 godziny. Udekoruj bazylią i natką.
Wersja light
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, zrezygnuj lepiej z parmezanu. Postaw natomiast na jajka. 4Są one cennym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga odchudzanie i dostarcza niezbędnych aminokwasów. Mocno ubij je mikserem. Dzięki temu sos będzie miał bardziej kremową konsystencję.
Wersja w menopauzie
Ziemniaki zamień na bogatą w fiotoestrogeny fasolę (20 dag). Fitoestrogeny łagodzą objawy związane z klimakterium: uderzenia gorąca, bezsenność, drażliwość, obfite pocenie się. Fasolę wcześniej namocz i ugotuj do miękkości. Dodaj tylko 1/2 parmezanu.
Lazania na cukinii
Sposób przygotowania:
1. Odłóż cukinie, resztę warzyw w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dołóż mięso. Wlej bulion i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Duś ok. 35 minut.
2. Cukinie potnij wzdłuż w plastry. Włóż je na 3 minuty do wrzątku, wyjmij, osusz. Ser zetrzyj. W formie warstwami ułóż (do wyczerpania składników): cukinię, mięso z warzywami i ser. Piecz 40 minut w 200 st.
Wersja light
Mięso mielone (szczególnie to gotowe kupowane w markecie) ma dużo tłuszczu i często jest gorszej jakości. Zamień więc je na mielone mięso z indyka.
Najlepiej kup kawałek mięsa z indyka i zmiel je samodzielnie lub poproś w sklepie o zmielenie kawałka, który sama wybrałaś. Nie żałuj sobie ostrej papryki, to ona pobudza metabolizm.
Wersja na piękną cerę
Zamień mięso mielone na wędzonego łososia. Tłuste ryby dzięki zawartości kwasów omega-3 niwelują objawy suchej skóry, wzmacniają naczynka oraz zmniejszają zaczerwienienia i wrażliwość na działanie promieni UV.
Dodatkowo dostarczają wit. E, która wpływa na odpowiednią elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Łososia układaj warstwowo między innymi składnikami.
Ryżowa zapiekanka z dynią i fetą
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokrój w plasterki. Posyp solą i odłóż na 20 minut. Ryż ugotuj w bulionie. Dynię oczyść, pokrój w kostkę. Cebule obierz, potnij na cząstki. Plastry bakłażana opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Oprósz je solą, pieprzem, ziołami i gałką.
2. Ryż wymieszaj z pokruszoną fetą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw ziołami oraz pieprzem. Przełóż do formy. Na tym połóż warzywa. Lekko przemieszaj. Skrop resztą oliwy. Piecz przez 25 minut w 180 st. Gotową zapiekankę posyp natką.
Wersja light
Ryż biały zamień na brązowy. W związku z tym, że nie jest on oczyszczany, ma niższy indeks glikemiczny i znacznie więcej składników mineralnych (np. miedzi, która korzystnie wpływa na stan skóry i włosów).
Ser feta zamień na chudy twaróg, ma on znacznie mniej tłuszczu i mniej kalorii.
Wersja przy chorych stawach
Wierzch zapiekanki posyp orzeszkami ziemnymi niesolonymi (ok. 6 dag).
Orzeszki te zawierają resveratrol, silny antyoksydant, który pomaga złagodzić ból stawów wywołany stanem zapalnym.