Reklama

Reklama

Zapiekanki w wersji fit

Te przygotowane w tradycyjny sposób bywają bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak pozbyć się ciężkich sosów i dodać więcej warzyw, by smakowite dania z piekarnika stały się lżejsze i zdrowsze.

Brokułowa zapiekanka w serowym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie pory
  • 1 brokuł
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 pomidory
  • 10 dag parmezanu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 30 dag chudego twarogu
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • natka i bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 10-12 minut w posolonej wodzie. 

Reklama

2. W tym czasie pory oczyść, potnij w grube plasterki. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Kapustę rozetnij, usuń głąb, liście grubo poszatkuj.  Brokuły i kapustę gotuj w posolonej wodzie przez 5-7 minut w osobnych garnkach. Odcedź ziemniaki, brokuły i kapustę. Wymieszaj je. Dodaj pory i przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Przykryj pomidorami pokrojonymi w plasterki. 

3. Jajka wymieszaj z mlekiem oraz twarogiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj starty parmezan. Warzywa  w formie polej sosem serowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury  175 st. Piecz ok. 1 godziny. Udekoruj bazylią i natką.

Wersja light

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, zrezygnuj lepiej z parmezanu. Postaw natomiast na jajka. 4Są one cennym źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga odchudzanie i dostarcza niezbędnych  aminokwasów. Mocno ubij  je mikserem. Dzięki temu sos będzie miał bardziej kremową konsystencję.

Wersja w menopauzie

Ziemniaki zamień na bogatą w fiotoestrogeny fasolę (20 dag). Fitoestrogeny łagodzą objawy związane z klimakterium: uderzenia gorąca, bezsenność, drażliwość, obfite pocenie się. Fasolę wcześniej namocz i ugotuj do miękkości. Dodaj tylko 1/2 parmezanu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje